Tu stii ce sol ai? Tipuri de sol si recomandari
Romania este o tara cu un mare potential agricol, cu diverse tipuri de soluri care se incadreaza in diferite grade…
Nutrienții plantelor asigură creșterea și dezvoltarea unor culturi mai sănătoase și mai productive, iar o cultură fertilizată echilibrat este cea mai bună soluție împotriva pierderilor de nutrienți în apa freatică sau în mediul înconjurător.
O plantă cu o creștere armonioasa dezvoltă un aparat radicular mai voluminos, care asigură o creștere susținută a foliajului, o acoperire mai rapidă a solului, o eficiență mai mare a utilizării apei, o performanța mai mare a utilizării nutrienților, dar și o rezistență mai mare la stres a culturilor, cauzate de: secetă, arșiță, dăunători, temperaturi scăzute sau răsărire întârziată. Pe de alta parte, nutrientii pot fi accesibili plantelor numai dacă solul este sănătos și este în parametri fizico-chimici corecți.
Corectarea si fertilizarea cu calcar a solurilor agricole este o practică veche și a precedat fertilizarea minerală, iar beneficiile sale sunt atestate documentar încă de pe vremea romanilor. Odată cu apariția îngrășămintelor minerale, fertilizarea NPK a înlocuit treptat aplicarea de calcar. Din ce în ce mai multe ferme redescoperă acum această veche practică agricolă.
Totodată, acidifierea solurilor a crescut de-a lungul timpului și devine principalul factor care afectează randamentul culturilor. Corecția aciditătii și îmbunătățirea calității solurilor este un răspuns la dezvoltarea actuală în practicile agricole durabile și sustenabile.
Atat Calciprill®, cât si Sulfoprill®, pot funcționa pentru a îmbunătăți sănătatea solului, dar trebuie să înțelegem că funcționează în moduri diferite. Înainte de a decide care este cel mai bun pentru terenul sau cultura dumneavoastră, este important să stiti ce sunt varul (carbonatul de Ca) și gipsul (sulfatul de Ca), cum funcționează și cum diferă unul de celălalt. De asemenea, este important să vă înțelegeți solul, astfel încât să puteți alege cea mai bună opțiune pentru sănătatea lui.
Carbonatul de calciu (CaCO3) este cel mai folosit îngrășământ din lume pentru fertilizarea cu calciu, precum și pentru ameliorarea solurilor. Calciprill® realizează rapid corectia pH-ului in sol, dar, mai ales, imbunatateste major calitatea solului si parametri fizico-chimici ai acestuia. Este un produs realizat din carbonat de calciu de înaltă puritate, micronizat si apoi granulat la dimensiunea de 2-4 mm.
Acesta poate fi aplicat pe pășuni sau culturi de camp în orice moment și este ideal pentru ajustarea rapidă a pH-ului solului. Produsul este foarte reactiv, avand o solubilitate excelenta, iar granulele nu produc praf si pot fi aplicate ca atare sau cu alte îngrășăminte, fara a necesita echipamente speciale.
Micronizarea particulelor de Calciprill® la un nivel foarte ridicat (unele de 10-20 microni) il face un ingrasamant cu calciu deosebit de activ pentru culturile agricole, in special pentru culturile cu cerinte deosebite de calciu, precum rapita, lucerna, leguminoasele etc.
Sulfatul de calciu (CaSO4) sau gipsul este un compus natural care furnizează sulf și calciu solului. Acesta este unul din componenetele de baza din Sulfoprill®. Gipsul provine dintr-o roca sedimentară și se formează prin evaporarea apei care conține sulfați și calciu, cum ar fi, de exemplu, apa de mare. Când apa se evaporă, mineralele sunt lăsate la suprafata, iar in timp sufera diverse procese chimice și formează gips.
Principala utilizare a gipsului este pentru îmbunatatirea solurilor în agricultură. Fermierii pot folosi gipsul aplicat la sol pentru a îmbunătăți sănătatea terenurilor agricole, dar trebuie să stie cand se utilizeaza și care sunt beneficiile și precautiile la aplicare.
Trebuie mentionat ca adăugarea de prea mult gips în sol îl poate deteriora prin eliminarea unor nutrienți necesari. O abundență de CaSO4 datorita solubilitatii ridicate (este de 200 ori mai solubil decat CaCO3) poate îndepărta rapid elemente precum fierul, aluminiul și manganul din sol, elemente care se pot deplasa prin sol si pot determina contaminarea altor zone, dăunând creșterii plantelor. In plus, poate duce la blocaje in asimilatia fosforului, ducand astfel si la dezechilibre majore in plante.
Înainte de a aplica Sulfoprill® ar trebui să efectuați o analiză a solului pentru a determina dacă solul are cu adevărat nevoie de el. Unele tipuri de sol, cum ar fi solul din zonele marine de coastă sau solurile saraturate, au nevoie de gips pentru a reduce nivelul de sare.
În timp ce Sulfoprill® poate elimina eficient sarea din sol, el poate debloca și solubiliza unele substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: manganul, fierul si chiar aluminiul. Produsul poate elimina acești nutrienți în timpul procesului de spalare a sării, ducând la deficiențe care amenință sănătatea plantelor.
Datorită reactivității ridicate, Sulfoprill® poate adăuga calciu în sol mult mai repede decât Calciprill®, scăzând astfel nivelurile de magneziu, potasiu și, în special, fosfor.
Sulfoprill® nu poate regla pH-ul solului ca si Calciprill. În plus poate chiar dăuna plantelor dacă se aplica atunci când pH-ul solului este sub cinci datorita acumularii de aluminiu si mangan.
Pentru a decide care dintre cele doua produse este cel mai bun, este esențial să va faceti analize de sol si sa testați nivelurile pH-ului solului. Măsurarea nivelului pH-ului vă va ajuta să determinați dacă ar trebui să aplicați Sulfoprill® sau Calciprill® pe sol și cât de mult ar trebui să utilizați.
Așadar, folosirea celor mai bune practici de management pentru creșterea eficienței nutrienților încep cu analizarea solului si îmbunătățirea calității acestuia, concomitent cu utilizarea unei aprovizionări adecvate și echilibrate a nutrienților, aplicați într-un mod precis și în timp util. Acest lucru trebuie combinat cu utilizarea celor mai bune practici agronomice și de conservare a mediului înconjurător.
Punerea în aplicare a acestor strategii este benefica atât din punct de vedere economic, cât și ecologic pentru fermier. Integrarea acestor bune practici de management în cadrul fermelor crește potențialul de producție al culturilor, eficiența intrărilor și îmbunătățește profitul.
Oferta de produse NATUREVO pentru fermierii care vor să aplice tehnologii performante este diversificată și adaptată unei agriculturi performante și durabile. Pentru stabilirea dozei optime de Calciprill® sau Sulfoprill®, apelați la reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastră!
Ing. Florian LAZĂR
Director Tehnic NATUREVO