De aici incepe sanatatea solului
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea…
Semanatul corect al orzului de toamna este un pas important pentru a obtine o cultura productiva si sanatoasa.
Perioada optima pentru semanatul orzului de toamna este cuprinsa intre 20 septembrie si 10 octombrie. Acest interval este ideal pentru a asigura o dezvoltare adecvata a plantelor pana la venirea iernii.
Daca semanatul se face prea devreme sau prea tarziu, exista riscul ca plantele sa fie afectate, la fel cum se intampla si in cazul graului: rarirea plantelor pe parcursul vegetatiei de toamna si o criptovegetatie la iesirea din iarna.
Pentru o dezvoltare corespunzatoare a culturii, este necesara stabilirea unei densitati optime de 300-320 boabe germinabile/m², ceea ce ar trebui sa genereze 600-800 de spice recoltabile/m². Aceasta se traduce printr-o cantitate de seminte cuprinsa intre 176 si 220 kg/ha, in functie de masa a 1000 de boabe (MMB), care ar trebui sa fie intre 47 si 51 grame.
In toamnele secetoase, cand cantitatea de apa din stratul de 0-10 cm este insuficienta, semanatul poate fi amanat pana in perioada 15-20 octombrie. In acest caz, densitatea se mareste cu 15-25%, adica se adauga un supliment de 60 – 100 de seminte germinabile/m². Astfel, semintele ajung sa intre in iarna neinfratite, dar aceasta masura contribuie la imbunatatirea dezvoltarii ulterioare.
Semanatul orzului de toamna se realizeaza cu aceleasi echipamente folosite pentru semanatul graului, iar distanta intre randuri trebuie sa fie de 12,5-15 cm, in functie de tipul de sol si de conditiile de umiditate. Adancimea de incorporare a semintelor variaza, de asemenea, in functie de textura solului.
La fel ca si in cazul graului, orzul de toamna are nevoie de lucrari de ingrijire similare pentru a asigura o recolta bogata si de calitate.
Norma de semanat este un factor esential pentru obtinerea unei productii ridicate. Aceasta se stabileste in functie de desimea plantelor, masa a 1000 de boabe si puritatea semintelor, dupa urmatoarea formula:
Ns(kg/ha)=D×MMB/Su×100
Unde:
Pentru a calcula samanta utila, formula este:
Su = P×G/100
Unde:
Pentru o densitate de 380 boabe germinabile/m², o masa a 1000 de boabe de 45 grame, o puritate de 99% si o germinatie de 97%, norma de semanat va fi:
Ns=380×45 / 99×97 ×100 = 178.07kg/ha
Acesti parametri, cum ar fi puritatea, germinatia si masa a 1000 de boabe, sunt tipariti pe eticheta oficiala a fiecarui sac de seminte si in buletinul oficial de analiza.
Pentru a obtine o germinatie corespunzatoare, chiar si in conditii de stres hidric si termic, este necesar sa tratati semintele cu produse precum Kerafol (1 l/to) – aminoacizi esentiali complet asimilabili, Rootip Basic (1 l/to) – biostimulator pentru inradacinare puternica si ArgintEvo (125 ml/to) – nanotehnologie pe baza de argint coloidal, in combinatie cu un insecticid si un fungicid.
Pachetul acesta format din Kerafol, Rootip Basic si ArgintEvo ofera multiple avantaje pentru o cultura sanatoasa si viguroasa:
Pentru sfaturi personalizate si solutii adaptate conditiilor specifice fermei dumneavoastra, echipa NATUREVO va sta la dispozitie!
Ionut Balan,
manager tehnic regional Moldova, Muntenia Nord
17.09.2024