3 micronutrienti de care toate culturile au nevoie
Plantele au nevoie de opt micronutrienti anorganici pentru a finaliza un ciclu de viata complet, de la germinare la cresterea…
Plantele au nevoie de opt micronutrienti anorganici pentru a finaliza un ciclu de viata complet, de la germinare la cresterea vegetativa si generativa.
Care sunt cei mai importanti micronutrienti pentru culturi?
Micronutrientii esentiali: borul (B), manganul (Mn), fierul (Fe), nichelul (Ni), cuprul (Cu), zincul (Zn) molibdenul (Mo) si clorul ((Cl) – in cantitati foarte mici) indeplinesc o gama larga de roluri functionale in metabolismul plantelor.
Atunci cand micronutrientii sunt absorbiti sub concentratiile de care au nevoie plantele, apar in metabolism raspunsuri specifice nutrientilor si se manifesta pe plante simptome pe care le numim carente.
Fertilizarea foliara este o modalitate eficienta de a trata deficienta de nutrienti, de a imbunatati starea de nutritie a plantelor si de a le ajuta sa depaseasca perioadele de stres.
Continutul de macro si micronutrienti din fertilizarile foliare nu poate deveni un substitut al nutritiei furnizate prin fertilizarea clasica de baza, dar este un potentator excelent al acestei fertilizari si ajuta plantele sa depaseasca stresul, blocajele sau deficientele.
Prin fertilizarile foliare oferim o solutie eficienta pentru un aport rapid si directionat de nutrienti, in vederea manifestarii pe deplin a potentialului de productie al geneticii culturilor.
Rezultatele obtinute de fermieri din toata tara au adus in atentie efectele pozitive ale fertilizantilor foliari:
Zincul este cea una intre cele mai importante chei pentru culturi. Carenta de zinc afecteaza direct
dezvoltarea plantelor, provocand cloroza, stagnare in crestere si reducerea consierabila a productiei. Fara suficient zinc, productia este diminuata pentru ca nu se formeaza suficiente radacini.
Manganul este motorul fotosintezei. Fara managan, frunzele isi pierd culoar
ea, procesele vitale incetinesc, iar planta devine vulnerabila la toti factorii de stres. O carenta vizibila de mangan inseamna o cultura slabita si pierderi economice majore.
Cuprul este elementul care ofera culturilor o preventie excelenta impotiva agentilor patogeni. Fara el, planta se opreste din crest
ere, frunzele se deformeaza, iar cultura devine mai sensibila la boli si stres. O cultura fara suficient cupru se prezinta ca o cultura “anemica”.
Deficientele de zinc, mangan si cupru nu sunt doar probleme vizuale – ele afecteaza direct cantitatea si calitatea productiei.
O suspensie concentrata cu 33% zinc, 22% mangan si 9% cupru, Basfoliar® Triple Flo corecteaza carentele de microelemente, regleaza ciclul hormonal si stimuleaza plantele pentru productii mai mari.
Pentru cultura de porumb, Basfoliar® Triple Flo se aplica in doza de 0,75 – 1 l/ha, in stadiul de 5-6 frunze.
Pentru cereale se aplica in doza de 0,5 – 1 l/ha, pana la faza de burduf, dar preferabil in primele faze de crestere activa.
Pentru mai multe sfaturi de la un specialist, apelati la reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastra!
Daca v-a placut acest articol, va invitam sa descoperiti si alte subiecte pe blog – https://www.naturevo.ro/category/blog/ .
Echipa NATUREVO
07.04.2025