Analizele de sol. Cand este momentul potrivit pentru efectuarea lor - Naturevo

Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Analizele de sol. Cand este momentul potrivit pentru efectuarea lor

Intelegerea solului este esentiala daca doriti sa aveti succes in agricultura.

Analizele de sol ofera informatii valoroase care va pot ajuta sa fiti mai bine pregatiti atunci cand planificati campania de semanat.

Veti lua decizii in cunostinta de cauza si veti optimiza randamentul culturilor si sanatatea solului prin identificarea nivelurilor de nutrienti, a pH-ului, a problemelor potentiale si a blocajelor nutrientilor din sol.

In acest articol vorbim despre beneficiile pe care vi le aduc analizele de sol, momentul potrivit pentru prelevarea probelor si va ghidam catre alegerea unui laborator de analize profesionist.

 

 

Ce imi va spune analiza solului

In functie de tipul de analiza pe care il veti alege, (analiza restransa, extinsa, completa a solului) veti afla informatii despre: macroelemente, microelemente, metale grele, pH, hummus, textura a solului etc.

 

Nivelul de nutrienti din sol: Analizele de sol furnizeaza informatii relevante despre disponibilitatea nutrientilor. Dupa efectuarea analizelor de sol, multi fermieri au reusit sa faca un plan de fertilizare mult mai eficient si adaptat nevoilor culturilor.  In majoritatea cazurilor, fermierii si-au optimizat costurile cu ingrasamintele si au afirmat ca acest cost facut cu analizele este infim fata de economia facuta de la reducerea/optimizarea ingrasamintelor.

Nivelurile pH-ului: Analiza de sol determina aciditatea sau alcalinitatea solului, ceea ce este extrem de important pentru eficientizarea fertilizantilor si pentru o buna dezvoltare a plantelor.

Structura solului: Identificati problemele potentiale, cum ar fi compactarea solului care poate avea un impact negativ asupra productiilor, cu pierderi de pana la 10-15%.

 

 

Cum ma ajuta analizele de sol

Analiza solului este cea mai buna si la indemana modalitate de eficientizare a fertilizarii si a altor decizii de gestionare a culturilor, deoarece va ajuta sa evitati supradozajul sau subdozajul cu nutrienti.

 

Veti evita suprafertilizarea

Fara analize de sol, riscati sa aplicati ingrasamant in zonele in care nu aveti nevoie de el.

Daca nu cunoasteti nivelul de nutrienti din sol, riscul de a supradoza sau subestima ingrasamintele este imens.

Fermierii care nu analizeaza solul risca sa obtina recolte slabe si soluri care nu mai pot sustine culturile si productivitatea acestora pe termen lung.

 

Veti evita degradarea solului

Fara informatii actualizate despre starea solului dintr-un test de laborator, devine dificil sa cunoasteti starea chimica a solului.

Fara o gestionare adecvata, structura solului dumneavoastra se poate compacta. Solul compactat provoaca un drenaj slab, o dezvoltare slaba a radacinilor, un regim aero-hidric deficitar, conditii anerobe si, in cele din urma, pierderi de productie. De fapt, aproximativ 60% din productie depinde de fertilitatea solului.

 

Veti avea costuri mai mici cu ingrasamintele

In ultima vreme, costurile ingrasamintelor au crescut foarte mult si fermierii cauta modalitati de a-si reduce aportul de azot si alti nutrienti in sol fara pierderi.

Analizele de sol va permit sa identificati nutrientii cheie de care solul dumneavoastra are nevoie mai mult, astfel incat sa puteti lua o decizie informata cu privire la ingrasamantul corect, in cantitatea potrivita pentru nevoile solului.

 

 

Cand este momentul potrivit pentru efectuarea analizelor de sol

In principiu, analizele de sol se pot realiza pe tot parcursul anului, dar trebuie avut in vedere sa nu se preleveze probe de sol mai devreme de 30 de zile de la ultima fertilizare. De asemenea, prelevarea nu se realizeaza dupa ploi.

Prelevarea probelor de sol pentru culturile anuale ar trebui efectuata dupa recoltare. Astfel, fermierul are suficient timp la dispozitie pentru a planifica corect fertilizarea.

 

Cele mai bune perioade pentru prelevare sunt:

 

  • primavara, inainte de lucrarile agricole. Prelevarea in primavara poate fi împiedicata si amanata din cauza conditiilor atmosferice, ceea ce conduce in mod sigur la criza de timp si presiune asupra fermierului si/sau laboratorului, de aceea va recomandam sa alegeti un abonament pentru a avea prioritate la analizele de sol.

 

  • vara, imediat dupa recoltarea culturilor de toamna: cereale paioase si rapita;

 

  • toamna, dupa ce temperatura solului scade sub 10oC. In aceste conditii, activitatea microbiana cat si cea vegetativa scad, ceea ce conduce la o previziune mai aproape de realitate a continutului de nutrienti (mai ales azot nitric), accesibili culturilor de primavara.

 

In cele din urma, frecventa cu care un fermier isi va analiza solul va depinde in intregime de acesta (daca este pregatit sa investeasca in calitatea solului pentru un randament mai mare sau nu).

 

 

La ce trebuie sa fiti atenti cand alegeti un laborator pentru analize de sol

Pentru obtinerea unor recolte satisfacatoare si reducerea costurilor asociate fertilizarii excesive („in orb”) sau a tratamentelor excesive, orice fermier trebuie sa porneasca de la premiza ca fara un control al calitatii solului nu va fi eficient economic decat intamplator.

 

In loc sa aplice ingrasaminte “dupa ureche”, fermierii pot utiliza rezultatele testelor pentru a determina care sunt nutrientii care lipsesc si pentru a aplica ingrasamintele corespunzatoare in cantitatile corecte.

 

Analizele de sol. Laborator pentru analize de sol. Prelevarea probelor de sol. Minear

 

Atunci cand alegeti un laborator pentru efectuarea analizelor de sol, intrebati despre:

  • Numarul de probe per hectar/per proba
  • Modul de prelevare al probelor
  • Instrumentele de laborator
  • Utilajul de prelevare
  • Profesionalismul si pregatirea echipei de prelevare si de analiza
  • Consultanta oferita in alegerea unui plan de fertilizare

 

 

Foarte important de retinut

 

  • Pentru un management corect al fermei dumneavoastra, faceti analize de sol la fiecare 3 – 5 ani. In cazul in care doriti un istoric corect al parcelelor, faceti prelevare de probe si analize de laborator dupa rotatia culturilor, dar la aceeasi cultura.

 

  • Alegeti variante de abonament la analizele de sol pentru a avea prioritate la recoltarea probelor, dar si o reducere a costurilor.

 

  • Evitati, daca este posibil, prelevarea probelor atunci cand solul este imbibat cu apa!

 

  • Asigurati-va ca parcelele sunt accesibile pentru echipamentele de prelevare. Prelevarea pe araturi adanci este practic imposibila, iar pe miristile de rapita nepregatite foarte dificila.

 

  • In planificarea momentului prelevarii probelor de sol trebuie sa tineti cont si de faptul ca rezultatele analizelor de laborator si planurile de fertilizare pot ajunge la dumneavoastra in 15 – 30 zile de la momentul inregistrării probelor in laborator, nu de la momentul prelevarii.

 

 

Pentru analize de sol realizate intr-un laborator bine dotat, cu aparatura de ultima generatie si consultanta personalizata, puteti apela la specialistii de la Minear Laboratoare.

 

Completati formularul aici pentru a solicita analize de sol sau contactati specialistul NATUREVO din zona dumneavoastra pentru consultanta!

 

 

echipa NATUREVO&MINEAR

28.01.2025

Distribuie pe: