Apa pentru irigatii: surse, calitate, analize - Naturevo

Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Apa pentru irigatii: surse, calitate, analize

Luand in considerare conditiile climatice din Sud-Estul Romaniei, irigatia este principala masura de optimizare a regimului de umiditate a solului in perioada de vegetatie a plantelor, insa aplicarea irigatiei poate genera probleme majore asupra solurilor daca nu se tine seama de calitatea apei folosita la irigare.

 

 

Apa necorespunzatoare pentru irigatii 

O apa necorespunzatoare calitativ ne poate distruge in mod iremediabil parametrii de calitate a solului si, implicit, fertilitatea solului.

Daca sursa apei pentru irigatii este aceeasi cu sursa de apa pentru tratamentele fitosanitare, trebuie sa avem in vedere ca apa necorespunzatoare poate neutraliza efectul substantelor fitosanitare (insecticide, erbicide, fungicide si ingrasaminte), asadar ajunge sa fie nociva, in loc sa aiba efectele pozitive asteptate.

 

Sursele de apa 

Sursele de apa pentru irigatii pot fi ori subterane, ori de suprafata.

 

Apa subterana 

Poate contine cantitati insemnate de cationi: Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Na, dar si de anioni: PO4, SO4, Cl, care pot fi chiar benefici in anumite cazuri.

 

Apa de suprafata

In cazul surselor de apa de suprafata (rauri, parauri, iazuri, lacuri naturale sau artificiale, lagune, canale deschise) calitatea apei se schimba in mod constant datorita evaporatiei sau contaminarii si astfel apa poate avea un continut ridicat de saruri care pot deveni toxice.

 

  • Ne vom referi doar la un simplu exemplu de utilizare a apei slab saline la irigat, cu o salinitate de numai 1g/l NaCl.

 

Un simplu calcul ne arata cat de nociva este salinitatea apei chiar si la 1 g/l saruri (adica 1kg/mc):

Daca luam in consideram norma de udare de 200 – 250 mc/ha, inseamna ca la o udare se introduc in sol 200 – 250 kg sare pe hectar, iar daca socotim ca facem 5 – 6 udari/sezon, inseamna ca introducem intre 1 – 1,5 tone de sare/ha de sol arabil – mult mai mult decat orice alt ingrasamant mineral aplicat.

Asadar, in toate conditiile de mai sus este recomandat sa se faca o analiza a apei de irigat, care reprezinta un cost infim in raport cu beneficiile pe care le aduce.

 

 

Calitatea apei pentru irigatii: Indici importanti

 

Calitate apa pentru irigatii

 

In ceea ce priveste parametrii importanti in determinarea calitatii apei pentru irigatii putem enumera:

 

PH-ul 

PH-ul apei are un rol deosebit de important in chimia apei, intrucat acesta influenteaza solubilitatea sarurilor minerale, iar majoritatea nutrientilor sunt disponibili doar la un anumit interval de pH.

Mineralele care nu sunt dizolvate nu sunt disponibile pentru plante, deoarece plantele pot absorbi minerale doar dintr-o solutie apoasa sau din complexul argilo-humic.

 

Salinitatea

Un alt indicator important in aprecierea calitatii apei de irigatii este salinitatea. Un nivel ridicat de salinitate reduce capacitatea plantei de a absorbi apa, ceea ce poate duce la diferite simptome de stress, scaderea recoltelor, ofilirea, frunzele arse etc.

In mod normal, salinitatea apei nu trebuie sa depaseasca 0,5 % pentru a avea o apa in parametrii relativ corecti de calitate pentru a fi utilizata la irigat.

 

Duritatea

Duritatea apei reprezinta suma concentratiilor de calciu si magneziu din apa si este un alt indicator important, evaluat in special pentru sistemul de irigare. Astfel, cand duritatea apei este prea mare, in sistemul de irigare pot aparea precipitari ale sarurilor de calciu si magneziu care obtureaza tevile si reduc eficienta respectivului sistem de irigare sau chiar deteriorarea acestuia.

Cand duritatea apei este prea mica si apa este prea acida, poate aparea fenomenul de coroziune in sistemul de irigare, in special la vane si robineti.

 

Capacitatea de tamponare

Capacitatea de tamponare este un alt indice al calitatii apei si reprezinta proprietatea apei de a rezista schimbarilor de pH.

Acest lucru poate afecta disponibilitatea multor nutrienti, de aceea este un parametru de luat in considerare atunci cand incercam sa determinam calitatea apei pentru irigatii.

 

 

Masuri pentru imbunatatirea calitatii apei de irigat: Analiza si monitorizarea surselor de apa

 

Analiza apa pentru irigatii

 

Asigurati-va ca apa utilizata pentru irigatii si tratamente fitosanitare este de cea mai buna calitate!

Va recomandam analizarea si monitorizarea surselor de apa in mod constant, in fiecare an, prin analize de laborator.

NATUREVO va ofera prin MINEAR LABORATOARE, laborator acreditat RENAR si MADR, analize complete pentru apa: analize pentru apa de irigat si pentru apa utilizata la tratamentele fitosanitare.

 

Aveti nevoie de consultanta de specialitate? Apelati un reprezentant NATUREVO din zona dumneavoastra sau contactati specialistii de la MINEAR LABORATOARE!

 

Florian LAZAR,

director tehnic NATUREVO

24.-3.2025

Distribuie pe: