Borul pentru plante. Efecte mai putin cunoscute - Naturevo

Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Borul pentru plante. Efecte mai putin cunoscute

Cerinta de bor pe perioada vegetatiei

 

Borul este un microelement cu multiple efecte pozitive, mai putin cunoscute de catre fermieri. Acesta formeaza complexe stabile cu compusi ce au grupuri cis-hidroxil, inclusiv grupurile de pectina din peretii celulari.

Borul contribuie la stabilizarea peretilor celulari primari, iar aceasta este o functie a borului pentru care exista dovezi solide si indiscutabile. Cu toate acestea, se vorbeste si despre alte avantaje ale utilizarii borului, inclusiv functii vitale in diviziunea celulara, alungirea celulelor, metabolismul fenolilor si ligninei, interactiunile dintre membrana plasmatica si peretele celular, precum si semnalizarea fitohormonilor.

Acest lucru sugereaza ca actori necunoscuti ar putea fi implicati in procesele dependente de bor.

Efectul borului la rapita:

 

Borul pentru plante. Efect mei putin cunoscute

 

Sursa: Linking the key physiological functions of essential micronutrients to their deficiency symptoms in plants – Lilay – 2024 – New Phytologist – Wiley Online Library

 

 

Simptomele deficientei de bor

 

Carenta de bor la rapita

 

Deficienta de bor duce la oprirea cresterii in meristemele apicale ale lastarilor si radacinilor, ceea ce afecteaza dezvoltarea plantelor. De asemenea, apar pete necrotice pe frunze din cauza acumularii de fenoli, care duc la formarea speciilor reactive de oxigen (ROS), la deteriorarea tesuturilor si la sensibilitatea crescuta la lumina.

Lipsa borului afecteaza si dezvoltarea tesuturilor vasculare, facand plantele mai sensibile la seceta si reducand abilitatea lor de a furniza bor catre tesuturile cu transpiratie scazuta, cum ar fi meristemele apicale si frunzele tinere.

Acest element joaca un rol major in stabilizarea peretelui celular si in functionarea membranei plasmatice, prin formarea complexelor stabile RG-II-B, care sunt importante pentru integritatea si flexibilitatea peretelui celular. Deficienta acestuia afecteaza procesele de crestere celulara, transport si rezistenta la stresuri externe.

Un alt rol important al borului este in diviziunea celulara si alungirea celulelor. Deficienta de bor duce la oprirea diviziunii meristematice, afectand dezvoltarea radacinilor si a lastarilor, precum si cresterea tubului polenic.

Aceste carente sunt asociate cu modificari ale structurii peretelui celular, disfunctii in semnalizarea citokininei si acumularea de calciu citosolic, afectand astfel procesele de dezvoltare celulara si diviziune. Astfel, borul este un factor cheie in sustinerea activitatii meristematice si in mentinerea sanatatii plantelor.

 

 

Borul si rolul sau in reglarea fitohormonilor

 

Carenta de bor afecteaza semnificativ nivelul fitohormonilor din plante, iar acest lucru contribuie la perturbarea proceselor de crestere si dezvoltare. De exemplu:

 

  • Auxinele: Nivelurile de auxina din plantele cu deficienta de bor pot fluctua, influentand dezvoltarea plantelor si a radacinilor.

 

  • Citochininele: Acestea sunt implicate in diviziunea celulara si dezvoltarea meristemului, dar si in alte procese de dezvoltare. In cazul deficientei de bor, nivelul de citochinine scade, ceea ce poate afecta formarea vaselor de xilem.

 

  • Etilena: Deficienta de bor poate duce la modificari in nivelurile de etilena, un hormon de stres care contribuie la acumularea excesiva de ROS si inhiba alungirea celulelor din varfurile radacinilor.

 

 

Deficienta de bor are un impact semnificativ asupra cresterii, dezvoltarii si statusului general al plantelor, afectand integritatea peretelui celular, semnalizarea fitohormonilor si metabolismul celular.

 

 

Combaterea rapida a deficientei de bor

 

Pentru combaterea deficientei de bor si pentru a asigura dezvoltarea sanatoasa a plantelor, aplicarea produsului Polyactiv B este solutia eficienta si rapida, deoarece borul este complexat cu polioli, ceea ce il face foarte usor de absorbit de plante.

 

 

Polyactiv B – Fertilizant foliar pe baza de bor complexat cu polioli

 

Bor pentru plante. Polyactiv B la rapita

 

Caracteristici:

 

  • Formularea cu polioli asigura penetrarea rapida in planta si translocarea borului de trei ori mai rapid decat formularile de bor cu etanolamina.
  • Fertilizant ce permite o absorbtie rapida, formulat special pentru aplicare foliara.
  • Polyactiv B este utilizat mai ales pentru diferentierea mugurilor floriferi si a ramificatiilor secundare.
  • Produs utilizabil si in agricultura ecologica.

 

Avantaje:

 

  • Diminueaza populatiile de bacterii patogene.
  • Inlatura rapid carenta de bor la toate culturile.
  • Creste rezistenta la factorii de stres precum ger, seceta si canicula.
  • Se aplica foliar toamna, iar primavara in preinflorire pana la formarea fructului si ulterior pentru diferentierea mugurilor.
  • In perioada de repaus vegetativ, tratamentele cu Polyactiv B cresc rezistenta la ger.

 

Doza de aplicare este de 1-3 l/ha, la toate culturile agricole.

Polyactiv B contine: Bor 9,7% (130 g/l) – complexat cu polioli

 

 

Aveti nevoie de consultanta de specialitate?

 

Contactati reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastra pentru a afla detaliile comerciale si pentru o pozitionare corecta a produsului Polyactiv B!

 

Ing. Mihaela Radu,

Director de Marketing NATUREVO

26.03.2025

Distribuie pe: