De aici incepe sanatatea solului
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea…
În tratamentele fitosanitare din agricultură cea mai importantă resursă este apa.
Cu toate acestea, fermierii nu iau în considerare calitatea apei pentru tratamentele fitosanitare și riscurile asociate.
Aceste omisiuni pot reduce major producția agricolă, prin reducerea eficacității tratamentelor fitosanitare și/sau sensibilizarea plantelor la soluțiile cu care se tratează.
Din cauza cantităților scăzute de precipitații din ultimii ani, nivelul apei din pânza freatică a scăzut considerabil, rezultând o concentrație mai mare a nivelului de săruri și cationi, ceea ce duce la o duritate mai mare a apei de tratat, dar si la un pH mai ridicat.
Există diverse surse de apă de tratat utilizate în agricultură, printre care se numără forajele, apele curgătoare, băltile și iazurile sau apa curentă (apa de la robinet). Fiecare dintre aceste surse prezintă caracteristici specifice, iar ignorarea acestora poate duce la consecințe negative în tratamentul fitosanitar.
Utilizarea apei de tratat fără testarea și tratamentul adecvat poate duce la probleme fitosanitare și sensibilizarea crescută în rândul plantelor.
Pentru a minimiza riscurile asociate utilizării apelor de tratat necorespunzătoare, fermierii trebuie să adopte următoarele măsuri:
Pentru a asigura transferul produselor de tratament în plante se recomandă utilizarea unor produse care măresc atât viteza de dispersie, umectare, penetrare și translocare. Recomandăm în acest sens produsul WETCIT NEO – un adjuvant care permite o umectare, dispersie și penetrare mult îmbunătățite. Datorită tehnologiei ORONEO®, translocarea substanțelor are loc atât acro, cât și bazipetal.
Prin implementarea acestor soluții, fermierii pot reduce riscurile asociate utilizării necorespunzătoare a apelor de tratat și pot asigura o producție agricolă mai sănătoasă și mai eficientă.
Chiar dacă fermierii apelează la aceleași surse de apă, calitatea acesteia se poate deteriora/schimba în timp și este nevoie de o reevaluare permanentă a calității (cel puțin de două ori într-un ciclu de vegetație, primăvara și toamna).
Contactați echipa de specialiști NATUREVO pentru a vă asigura că apa are calitatea potrivită pentru tratamentele fitosanitare!
Puteți testa calitatea apei de tratat în laboratorul MINEAR.
Ing. Mihaela RADU – Dir. Marketing NATUREVO
29.03.2024