De aici incepe sanatatea solului
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea…
Lucerna este o cultura importanta pentru nutritia animalelor, remarcandu-se prin continutul sau ridicat in proteine si minerale, inclusiv calciu si sulf.
Este una dintre cele mai valoroase plante furajere, fiind extrem de apreciata in alimentatia animalelor datorita proprietatilor nutritive.
Lucerna este foarte bogata in vitamina K, aminoacizi si enzime ce sustin digestia si asimilarea alimentelor.
Are in compozitie si vitaminele A si C, vitamine din grupa B si minerale (de mangan, cupru, magneziu, fosfor, zinc, fier, calciu si potasiu).
In plus, lucerna contine compusi bioactivi precum saponinele, flavonoidele si fitosterolii, care ii confera diverse proprietati antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.
Prin componenta sa bogata si variata, lucerna se dovedeste benefica in tratarea multor boli, precum cele pulmonare, a infectiilor, inflamatiilor, a problemelor digestive, retentiei de apa, artritei, osteoporozei si a problemelor legate de un nivel crescut al colesterolului.
Lucerna este, de asemenea, benefica pentru intarirea sistemului imunitar si a vaselor sangvine, protejarea ficatului, eliminarea toxinelor si purificarea sangelui.
Furajul obtinut din lucerna contine intre 0,15% si 2,99% calciu, un nivel neegalat de alte plante furajere.
Sulful, de asemenea prezent in cantitati semnificative, stimuleaza formarea nodozitatilor.
Simptomele deficitului de sulf se manifesta prin intarzierea cresterii si sunt asociate cu diminuarea sintezei proteice.
Deficientele de calciu la furajele pe baza de lucerna pot cauza:
Lucerna are un sistem radicular profund, ceea ce ii confera rezistenta la seceta. Totusi, aceasta cultura consuma cantitati mari de apa, avand un coeficient de transpiratie intre 700 si 900, ceea ce o face sensibila la lipsa umiditatii, iar productiile scad major in lipsa apei.
Cerintele principale fata de sol includ:
Lucerna consuma cantitati semnificative de substante nutritive.
Pentru o productie de 5 tone fan/ha, literatura de specialitate spune ca lucerna extrage din sol aproximativ:
O mare parte din solurile pe care se cultiva lucerna prezinta deficite ale acestor elemente nutritive.
In afara complexului NPK, pe care foarte multi cultivatori de lucerna il aplica la infiintarea culturii, sunt necesare cantitati importante de fertilizanti cu calciu si sulf.
Calciprill® si Sulfoprill®, fertilizanti si amendamente de sol, joaca un rol important in echilibrarea nutritionala a solului si in maximizarea randamentului culturii de lucerna.
Calciprill® contribuie la nutritia cu calciu a culturii de lucerna si la corectia pH-ului solului. Pentru corectia aciditatii, Calciprill® se administreaza atunci cand pH-ul solului prezinta o valoare sub 6,5.
Calciprill® va asigura deblocarea fosforului si potasiului, va imbunatati capacitatea de retinere a apei in sol si va mari capacitatea de schimb cationic. In acest fel se echilibreaza nutritia culturii de lucerna si se va obtine o productie mai mare si de calitate superioara.
Sulfoprill® contribuie la nutritia cu sulf, administrandu-se cand solul are nevoie de calciu si sulf, dar el nu diminueaza valoarea pH-ului.
Prin utilizarea fertilizantilor Calciprill® si Sulfoprill®, se imbunatateste fertilitatea solului, se stimuleaza procesul de lastarire, iar in final productia de substanta uscata creste cu 10-15%, generand profit in ferma si o hrana de calitate mult mai buna pentru animale.
Reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastra va ofera consultanta de specialitate! Contact Echipa NATUREVO
Daca v-a placut acest articol, va invitam sa va abonati la newsletter-ul NATUREVO pentru a fi la curent cu temele pe care le abordam. Trimitem saptamanal articole, sfaturi si solutii la provocarile din agricultura de astazi.
Va asteptam in comunitatea NATUREVO si pe Facebook, Instagram, Youtube si TikTok! Cultivati mai inteligent si mai profitabil!
echipa NATUREVO
03.12.2024