De aici incepe sanatatea solului
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea…
În România, cultura de rapiță este un subiect controvesat din cauza condițiilor climatice nefavorabile, mai exact din cauza secetei care face ravagii în fiecare toamnă. Cu toate acestea, rapița poate aduce beneficii semnificative fermierilor. Este una dintre cele mai valoroase culturi oleaginoase, utilizată pentru producerea uleiului de rapiță pentru consumul uman, pentru producerea biodieselului sau producerea furajelor pentru animale, dar este și o excelentă premergătoare pentru culturile de cereale păioase.
Pentru a obține producții bune și pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a culturilor, este crucial să ne pregătim corespunzător și înainte de înființarea culturii de rapiță, dar și după răsărirea acesteia.
Iată câteva sfaturi esențiale pentru a înființa o cultură de rapiță care să aducă profit în fermă:
Alegerea unui teren adecvat pentru cultivarea rapiței este un prim pas către o fundație rezistentă. Cultura de rapiță preferă soluri bine drenate, fertile și cu pH între 6 și 7. În cazul în care nu cunoașteți pH-ul solului, reprezentantul NATUREVO vă poate determina rapid pH-ul solului pe care intenționați să semanați cultura de rapiță. În situația în care pH-ul este sub valoarea 6,5 , este important să amendați și să fertilizați solul cu produsul Calciprill®. Pe lângă corecția pH-ului, cultura va beneficia și de fertilizarea cu elementul calciu, atât de important pentru plante. De asemenea, este important să se evite terenurile cu umiditate excesivă sau cu băltiri, deoarece acestea vor afecta negativ rădăcinile și dezvoltarea plantelor.
Înainte de înființarea culturii de rapiță, recomandăm efectuarea unei analize detaliate a solului. Această analiză va oferi informații importante despre nivelurile de nutrienți și pH-ul exact al solului, permițându-ne să determinăm necesarul de fertilizare și să corectăm eventualele deficiențe. Această analiză se poate realiza la laboratorul MINEAR, care este acreditat MADR și RENAR. Alegând MINEAR Laboratoare, puteți fi siguri că analizele sunt realizate cu acuratețe de specialiști în chimie și pedologie și veți primi chiar și planuri/recomandări de fertilizare.
Terenul trebuie pregătit corespunzător pentru a asigura un mediu optim pentru rădăcinile plantelor. Având în vedere dimensiunea semințelor de rapiță este necesar ca solul trebuie să fie foarte bine mărunțit, astfel încât germinația semințelor să aibă loc în condiții optime.
Din fericire, există o varietate de hibrizi de rapiță și fiecare cu caracteristici specifice. În funcție de perioada de semănat aleasă, este recomandat să alegeți hibrizii adecvați. De exemplu, dacă alegeți să semănați in a doua decadă a lunii septembrie, este important sa alegeți hibrizii care prezintă o dezvoltare rapidă în toamnă, astfel încât până la intrarea în iarnă plantele de rapiță să respecte regula de 3 (8 cm lungimea rădăcinii, 8 mm în diametrul coletului și 8 frunze). Pe langă alegerea hibrizilor, un alt aspect important este alegerea tehnologiei, mai exact a modului de prelucrare a solului. Rapița este cultura care răspunde bine atât la minimum-till, cât și la no-till, cu mențiunea ca toate celalte aspecte legate de tipul solului, tehnologie, regimul de precipitații, controlul buruienilor etc, să fie respectate.
Rapița are cerințe nutriționale specifice, mai ales în primele etape de creștere. Fertilizarea corectă, bazată pe rezultatele analizelor de sol este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă a plantelor și pentru a maximiza producția. Asa cum și noi, oamenii, avem nevoie de o nutriție echilibrată, la fel și plantele au nevoie de macro, micro și oligoelemente esențiale pentru dezvoltarea optimă. Din acest motiv, este necesar ca fertilizantul de bază să fie cu adevărat complex, în sensul în care pe lângă macroelemente, să conțină și oligo și microelemente necesare dezvoltării optime a plantelor. Fertilizantul de bază din portofoliul companiei NATUREVO care îndeplinește aceste cerinte este NovaTec Classic, cu o formulă unică în România – 12- 8 – 16 + 9S+3 Mg+ ME + DMPP*.
DMPP – 3,4 Dimethylpyrazole phosphate este un inhibitor de nitrificare, care împiedică spălarea sau denitrificarea azotului din produs și, de asemenea, permite deblocarea azotului din sol.
Este bineștiut faptul că în jur de 80% din potențialul culturii de rapiță îl stabilim încă din toamnă, astfel setarea corectă a pașilor pentru o cultura profitabilă se realizează înainte de intrarea în iarnă a culturii. Monitorizarea regulată a culturilor de rapiță și intervenția rapidă în cazul apariției dăunătorilor sau bolilor sunt esențiale pentru protejarea acestora și prevenirea pagubelor semnificative. De exemplu, atacul dăunătorului Athalia rosae în toamnă poate fi decisiv pentru cultură.
În concluzie, înființarea culturilor de rapiță necesită o pregătire meticuloasă și o fertilizare echilibrată. Toți fermierii din România ar trebui să fie informați cu privire la calitatea solului pe care îl lucrează si să se bazeze pe analizele furnizate de un laborator acreditat precum MINEAR LABORATORE pentru a fertiliza eficient și pentru a beneficia de producțiile acestei culturi valoroase.
Un articol realizat de NATUREVO.