Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Cum protejăm pomii fructiferi de arsurile solare

Arsurile solare

Radiațiile solare crescute și pe o perioadă îndelungată pot afecta negativ parcurgerea fenofazelor la pomii fructiferi, influențând atât sănătatea generală a acestora, cât și calitatea și cantitatea producției. Din cauza radiațiilor puternice apar arsurile solare care se manifestă prin decolorări ale țesuturilor, care pot duce la necrozare.

Expunerea excesivă la radiații, deteriorează clorofila din frunze, reducând procesul de fotosinteză.

Tratamentul împotriva arsurilor solare la pomii fructiferi implică mai multe măsuri preventive pentru a proteja lăstarii, frunzele și fructele de daunele cauzate de radiațiile solare intense.

Deși nu există un tratament clasic care să fie folosit exclusiv pentru arsuri solare, se pot utiliza diverse produse și tehnici pentru a reduce impactul radiațiilor solare.

 

  • Iată câteva soluții și recomandări:

 

Îmbunătățirea calității apei

În cele mai multe cazuri, apa de tratat prezintă un conținut ridicat de săruri și cationi, se recomandă utilizarea unor produse specifice (a nu se confunda cu produse pentru corectarea pH-ului), precum EVORIGHT PLUS – adjuvant care îmbunătățește major calitatea apei pentru tratament și eficacitatea acestuia.

EVORIGHT PLUS realizează corectarea durității și salinității apei prin inactivarea cationilor din soluție, realizează corectarea pH-ului soluției la un nivel optim și,  în plus, realizează umectarea suprafeței foliajului pentru o eficacitate maximă a tratamentului.

EVORIGHT PLUS asigură și o dispersie mai bună a soluției pe suprafețele tratate și implicit o absorbție superioară în plante a substanțelor active sistemice.

 

Utilizarea uleiurilor parafinice

Uleiurile parafinice precum OVIPRON TOP pot fi utilizate pentru a forma un strat protector pe foliajul pomilor, reducând major riscul de arsuri solare. Uleiurile parafinice reflectă o parte din radiația solară, ajutând si la menținerea unei temperaturi mai scăzute pe suprafața pomilor.

 

Aplicarea de produse anti-stres pe bază de aminoacizi esențiali și alge marine

In portofoliul NATUREVO, regăsim produse pe bază de aminoacizi precum KERAFOL, KERAFOL EVO, care ajută plantele să facă față stresului termic, echilibrează consumurile energetice din plantă, îmbunătățesc procesul de fotosinteză, refac țesuturile afectate de arsurile solare, accidente climatice, accidente mecanice.

Produsele cu extracte de alge, precum ALGIFORTE, Basfoliar® Kelp O SL au valențe multiple asupra metabolismului plantelor și conferă o rezistenta sporită la factorii de stres abiotici, deoarece conțin o varietate de substanțe bioactive, inclusiv hormoni de creștere (cum ar fi auxinele, citochininele etc.).

 

Fertilizanți foliari ce conțin potasiu, calciu și microelemente

Aplicarea fertilizanților foliari pe bază de potasiu precum FINALEVO™ 5.5.45 + microelemente, HIDRO SUPER EVO 10.10.30 + microelemente, ajută la reglarea deschiderii și închiderii stomatelor, astfel încât se menține echilibrul apei în plantă, fiind esențială in condiții de stres termic.

Produsele pe bază de calciu și microelemente esențiale, precum Basfoliar® CombiStipp SL, TerraPlus® Ca Fluid, Calsia, si REZISTEVO™ ajută la întărirea plantei și prevenirea apariției de arsuri solare.

 

Tratamente cu siliciu

Produsele pe bază de siliciu precum ALGASIL si BINAL creează o barieră protectoare pe frunze și fructe împotriva radiațiilor solare si, totodată, măresc rezistența la atacul agenților fitopatogeni, prin amplificarea mecanismelor proprii de autoapărare. Tratamentul are o perioadă  lungă de acțiune, de aceea se utilizează de maxim 3 ori într-un sezon de vegetație.

 

Utilizarea carbonatului de calciu sub forma de pulbere umectabilă

Carbonatul de calciu sub forma de pulbereOmyaPro® Calcium, este eficient în reflectarea luminii solare și reducerea temperaturii aparatului foliar și a fructelor expuse direct în radiația solară. Aplicarea produsului se efectuează pe tot coronamentul pomilor, astfel încât protecția împotriva radiațiilor solare să fie de lungă durată.

 

Pe lângă rezistența plantei la radiațiile solare, calciul aplicat în perioada verii are multiple beneficii precum:

 

  • Îmbunătățirea fermității si durabilității fructelor: Calciul contribuie la întărirea pereților celulari, ceea ce duce la fructe mai ferme și mai rezistente la manipulare și transport. Fructele care au asimilat calciu suficient au o durată de păstrare mai lungă în depozite și sunt mai puțin susceptibile la deteriorare din pricina factorilor externi.
  • Prevenirea deficiențelor de calciu: În timpul verii, pomii fructiferi sunt în plină producție și necesarul de calciu este crescut. Aplicarea foliară ajută la asigurarea unui aport suficient de calciu, prevenind deficiențele.
  • Reducerea problemelor fiziologice: Aplicarea calciului foliar poate preveni sau reduce incidența bolilor fiziologice, cum ar fi pătarea amară la mere și piersici, și alte probleme legate de deficitul de calciu.

 

Prin aplicarea corectă și la timp a calciului foliar în perioada verii, cumulat cu celelalte elemente nutritive, veți asigura o creștere sănătoasă a pomilor fructiferi și veți obține fructe de calitate superioară, cu o durată de păstrare mai lungă și o valoare comercială crescută, precum si diferențierea mugurilor de rod pentru anul următor.

Combinația tratamentelor menționate ajuta la protejarea pomilor fructiferi împotriva arsurilor solare. Este important să se acorde atenție specificațiilor fiecărui produs și să se urmeze instrucțiunile de aplicare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Totodată, monitorizarea continuă și ajustarea metodelor utilizate în funcție de condițiile climatice și de starea pomilor sunt esențiale pentru o protecție eficientă.

 

 

Ing. Razvan Radulescu

Departamentul tehnic, NATUREVO

01.07.2024

 

Pentru oferta personalizată, contactați reprezentantul NATUREVO aici.

Distribuie pe: