De aici incepe sanatatea solului
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea…
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea agricola?
Dr. Katharina Koetting, Director de Inovare si Marketing Tehnic pentru Agricultura la Omya, sustine ca plantele sanatoase incep cu soluri sanatoase.
„Sanatatea solului reprezinta capacitatea solului de a actiona ca un ecosistem viu. Solul nostru trebuie sa poata stoca si furniza apa si nutrienti, sa capteze carbonul si sa ofere un mediu adecvat pentru organismele vii. Astfel, va putea sustine cresterea plantelor la nivelul necesar pentru populatia in continua crestere. Sanatatea solului este esentiala pentru securitatea alimentara si are un impact enorm.”
Factorii care contribuie la sanatatea solului includ structura, continutul de materie organica, pH-ul, biodiversitatea, gestionarea apei si a nutrientilor.
Cele trei variabile cheie – fizice, chimice si biologice – si interactiunile dintre ele permit solurilor sa functioneze eficient si productiv, sustinand o productivitate maxima a culturilor.
Una dintre cele mai importante variabile este pH-ul solului.
Dr. Koetting explica faptul ca pH-ul este mult mai mult decat o caracteristica chimica:
„Numim pH-ul ‘variabila cheie’ a sanatatii solului deoarece are o influenta semnificativa asupra proprietatilor solului. Solurile pot varia de la extrem de acide, cu un pH de 3, pana la extrem de alcaline, cu un pH de 10. pH-ul tinta ar trebui sa fie intre 6,0 si 6,8 pentru conditii ideale de cultivare. La extreme, culturile sunt sortite esecului.”
pH-ul masoara concentratia ionilor de hidrogen din sol – cu cat concentratia este mai mare, cu atat solul este mai acid si cu atat impactul negativ asupra sanatatii solului este mai mare.
„pH-ul solului poate fi masurat usor in camp sau prin analize de laborator,” spune Dr. Kotting.
„Exista variatii sezoniere naturale ale pH-ului, cauzate de schimbari ale temperaturii si umiditatii solului, aplicarea de fertilizanti, descompunerea materiei organice si activitatea plantelor. Cauzele principale ale acidificarii solului sunt aplicarea fertilizantilor pe baza de amoniu, preluarea ionilor de nutrienti de catre culturi si levigarea nitratilor din sol.”
Source: Omya/MEAC – Study carried out in 1994-95
La un pH optim, ecosistemul solului functioneaza in echilibru, oferind cel mai bun mediu posibil pentru plante si organisme vii.
Nutrientii esentiali necesari cresterii culturilor devin disponibili la un pH de 6,5. Sub acest nivel, fertilizantii raman legati de sol si inaccesibili plantelor.
O singura lingurita de sol poate contine peste un miliard de bacterii si pana la 1 km de fungi.
Microorganismele sunt esentiale pentru sanatatea solului deoarece descompun materia organica, elimina poluantii, imbunatatesc structura solului si retentia apei. De asemenea, ele formeaza relatii simbiotice cu radacinile plantelor, promovand absorbtia nutrientilor si protejand plantele impotriva patogenilor.
Dr. Koetting subliniaza: „Fara microorganisme, solul ar fi mai putin fertil si mai putin capabil sa sustina cresterea culturilor. Ele joaca un rol esential in mentinerea unui ecosistem echilibrat, atat de important pentru sanatatea solului. Activitatea lor este influentata puternic de pH-ul solului. De exemplu, bacteriile nitrificatoare care transforma amoniul in azot disponibil pentru plante cresc cu 55% pe masura ce pH-ul creste de la 6,2 la 7. Microorganismele functioneaza cel mai bine la un pH neutru; daca solul este prea acid sau prea alcalin, procesele pe care le sustin sunt afectate.”
Fermierii ar trebui sa inceapa prin testarea pH-ului solului.
Daca pH-ul a scazut sub 6.5, solul este considerat acid si ar trebui corectat, cu exceptia cazului in care rotatia culturilor include plante tolerante la aciditate, precum cartofii.
Majoritatea fermierilor folosesc traditional carbonatul de calciu ca cea mai buna optiune pentru corectarea pH-ului solului. Exista multe produse pe baza de carbonat de calciu pe piata, iar un parametru important de luat in considerare pentru a determina eficienta produselor este gradul de macinare a acestora in procesul initial.
Dr. Koetting explica: „Cu cat produsul este mai fin macinat, cu atat este mai reactiv si neutralizeaza mai rapid solul. Particulele micronizate au o suprafata mai mare, ceea ce le permite sa reactioneze cu ionii de hidrogen in exces din sol. Din pacate, produsele foarte fin macinate sunt notoriu de greu de aplicat. Din acest motiv, Omya a dezvoltat produse granulate care contin carbonat de calciu micronizat, ajutand fermierii sa beneficieze de un produs versatil, fara praf, ce poate fi aplicat cu precizie, evitand pierderile cauzate de dispersie.”
Omya Calciprill® poate fi aplicat cu echipamente pentru ingrasaminte granulate. De asemenea, poate fi amestecat cu ingrasaminte pentru a asigura un echilibru corect al nutrientilor si pentru a mentine sau corecta pH-ul solului in functie de cerintele acestuia.
Omya Calciprill® aduce, de asemenea, beneficii structurii solului, spune Dr. Koetting:
„Granulele de Omya Calciprill® se descompun foarte rapid in umiditatea solului si se disperseaza rapid in profilul solului. Pe masura ce carbonatul reactioneaza cu ionii de hidrogen, se elibereaza ioni de calciu. Ionii de calciu, avand sarcina pozitiva, favorizeaza aglomerarea particulelor de sol, formand structuri mai mari si mai stabile, reducand densitatea aparenta a solului. Aceste schimbari in structura solului sunt esentiale pentru imbunatatirea porozitatii solului, a capacitatii de retinere a apei si pentru reducerea eroziunii si compactarii solului.”
Omya Magprill® este un produs granulat similar, care contine dolomita micronizata. Acesta permite fermierilor sa furnizeze magneziu solului, pe langa calciu, si este ideal pentru solurile care prezinta deficiente de magneziu, precum si un pH scazut.
„Omya Calciprill® si Omya Magprill® pot fi utilizate impreuna sau separat pentru a corecta pH-ul solului si pentru a crea un mediu sanatos pentru macro si microorganisme, precum si pentru a imbunatati structura solului si disponibilitatea nutrientilor. Stim cat de importanta este sanatatea solului pentru productivitatea culturilor, iar aceasta este o modalitate simpla de a asigura ca solurile raman sanatoase si potrivite pentru cresterea culturilor.”
Sursa articol: https://www.omya.com/en/industries/agriculture
09.12.2024
echipa NATUREVO