Alge marine pentru culturi mai puternice
Ecklonia Maxima. Alge marine cu rol esential in metabolismul plantelor Denumita si bambusul apelor, Ecklonia maxima este o specie…
Schimbările climatice și efectele lor fac ca obținerea producției agricole să devină din ce în ce mai dificilă.
Anul 2020 a avut câteva elemente deosebite, între care:
Apa din sol – este în multe zone/sole la niveluri satisfăcătoare. Este important ca prin verigile tehnologice pe care le aplicăm să evităm pierderea acesteia sau consumul exagerat.
Atenție deosebită trebuie acordată următoarelor aspecte:
În multe zone din cauza perioadelor călduroase din noiembrie și decembrie, culturile au crescut, trecând de limita vegetativă normală pentru această perioadă.În acest context, la foarte multe culturi a apărut “foamea de azot”, deficiența de fosfor și sulf; aceste condiții dereglează procesele fiziologice și sensibilizează plantele la atacul de boli, în unele locuri manifestându-se un atac pregnant de boli.
Atacul muștelor cerealelor a apărut încă din toamnă si s-a manifestat și în ferestrele iernii, când au fost temperaturi de peste 10 -12 grade Celsius.
Este important să urmărim și atacurile de Ceutorhynchus la rapiță.
Se impune, deci, să se ia măsuri pentru asigurarea necesarului de elemente nutritive, dar în forme cu eliberare controlată, pentru a evita creșterile rapide, în paralel cu tratamente pentru controlul agenților de dăunare.
Condițiile climatice au favorizat germinarea și creșterea buruienilor, care devin concurenți importanți pentru plantele de cultură, prin utilizarea apei și elementelor nutritive din sol.În situația unor infestări puternice, este necesară aplicarea timpurie a erbicidelor, anume a celor cu acțiune prelungită și la temperaturi mai scăzute.
În aceste condiții, se devansează toate lucrările, astfel încât să se grăbească parcurgerea fenofazelor, pentru a evita intrarea culturilor nepregătite în perioadele de secetă pedologică, atmosferică sau radiații solare puternice. Pentru culturile de primăvară, devine foarte important și alegerea soiurilor sau hibrizilor care se pretează în anumite zone și sunt mai adaptați la perioadele cu secetă pedologică și atmosferică pronunțate sau radiații intense. În toate cazurile, adaptarea verigilor tehnologice prin utilizarea produselor care măresc rezistența la factori de stres, sunt elemente definitorii pentru realizarea unei producții agricole performante.
Director strategii integrate NATUREVO