Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Fertilizarea foliara in toamna poate creste productia cu 20%. Ce produse recomandam

Astazi multi fermieri romani isi reconsidera investitiile in programele tehnologice si, mai ales, in ceea ce priveste utilizarea fertilizantilor foliari, incercand sa gaseasca noi modalitati de a optimiza costurile.

Renuntarea la produsele care nu par esentiale poate parea tentanta, dar este mai inteligent sa evaluam cu mare atentie importanta acestora, mai ales in contextul conditiilor climatice imprevizibile cu care ne confruntam.

Aceste provocari climatice ne ofera, de fapt, ocazia de a inova si de a gasi solutii care sa ne ajute sa ramanem profitabili si sa ne adaptam la un mediu in continua schimbare.

 

 

Fertilizarea foliara in toamna. De ce este o tehnologie complementara eficienta

In practica agricola performanta, fertilizarea foliara a devenit o componenta esentiala a tehnologiilor de nutritie a plantelor, oferind solutii rapide si eficiente pentru deficientele nutritionale, in special in toamna, cand culturile de rapita si grau intra in faze critice de dezvoltare.

In aceasta perioada, absorbtia nutrientilor prin radacini poate fi limitata din cauza temperaturilor mai scazute sau a umiditatii reduse a solului, ceea ce face ca fertilizarea foliara sa fie o tehnologie complementara eficienta pentru optimizarea nutritiei.

Fertilizarea foliara de toamna nu doar corecteaza deficientele specifice, dar sustine si o dezvoltare rapida a aparatului radicular, foarte importanta pentru o buna iernare si stabilirea potentialului productiv maxim al geneticii semanate.

 

 

Cum absorb plantele nutrientii? Mecanisme de actiune si absorbtie foliara

Plantele absorb nutrienti prin frunze, prin mecanisme difuzionale si active. Stratul cuticular al frunzelor reprezinta principala bariera in calea absorbtiei foliare.

Ca sa fie eficienta, fertilizarea foliara depinde de factori precum solubilitatea si forma chimica a nutrientilor, pH-ul solutiei de pulverizare, conditiile atmosferice, dar si de caracteristicile suprafetei frunzelor.

De exemplu, este binecunoscut faptul ca rapita are una dintre cele mai ceroase frunze, fapt care ingreuneaza mult absorbtia nutientilor si a substantelor.

Studiile au aratat ca tratamentele foliare cu amestecuri ce contin surfactanti cresc semnificativ rata de penetrare a nutrientilor si a susbtantelor active (Fernández & Eichert, 2009).

Adjuvantii joaca un rol major in optimizarea absorbtiei. De exemplu, in programele de nutritie a plantelor recomandate de specialistii NATUREVO, este adaugat intotdeauna un adjuvant de calitate precum WETCIT Neo. De asemenea, calitatea apei de tratat, de multe ori nu este la parametrii normali si se intervine cu un corector ca EVORIGHT PLUS.

 

 

Particularitatile fertilizarii de toamna pentru rapita

Rapita de toamna este o cultura oleaginoasa care isi stabileste inca din toamna cam 80% din potentialul productiv printr-un aparat radicular adanc si o crestere vegetativa puternica, dar nu mai mult de 8 frunze (regula de 8 a culturii de rapita).

Fertilizarea foliara de toamna poate preveni deficientele de nutritie in fazele initiale de crestere, iar un aparat radicular bine dezvoltat imbunatateste rezistenta la seceta si toleranta la temperaturi scazute.

 

 

Nutrienti esentiali pentru rapita in toamna:

 

Azotul (N):

Este principalul element pentru cresterea masei vegetative si dezvoltarea radacinilor. Rapita necesita intre 30 si 50 kg N/ha in toamna pentru a optimiza dezvoltarea. Fertilizarea foliara cu azot amidic (din uree) sau azot nitric prezinta o eficienta ridicata in aceasta perioada.

Studii: Studiile din Franta arata ca aplicarea azotului foliar in toamna creste biomasa radacinilor cu 15-20% si imbunatateste supravietuirea peste iarna (Vidal et al., 2010).

Cele mai bune rezultate privind fertilizarea foliara cu azot, noi am avut-o atunci cand am aplicat 5 l/ha Basfoliar® 36 Extra, care contine 3 forme de azot (nitric, ureic si amoniacal), continut mare de magneziu si alte microelemente, toate foarte imporante pentru o dezvoltare corecta a plantelor.

 

Fosforul (P):

Rapita este sensibila la deficienta de fosfor in primele stadii de dezvoltare. Aplicarea foliara a fosforului poate suplini deficientele aparute din cauza mobilitatii limitate a acestui nutrient in sol la temperaturi scazute.

Exemplu: Fertilizarea foliara cu produse precum ENERGEVO® ajuta la cresterea absorbtiei radiculare si sustine o densitate optima a plantelor.

 

Borul (B):

Rapita este extrem de sensibila la deficienta de bor. Acest micronutrient este necesar pentru sinteza peretelui celular si dezvoltarea radacinilor. In solurile calcaroase sau cu pH ridicat, disponibilitatea borului scade drastic, iar aplicarea foliara este esentiala pentru prevenirea simptomelor de carenta, cum ar fi necrozarea apexului radicular.

Carenta de bor rapita, radacina rapita, bor la rapita

 

Dozare recomandata: Aplicarea a 1,5 – 2 l/ha Polyactiv B in toamna previne deficientele si imbunatateste rezistenta la frig cu cel putin 2-3 grade Celsius. Alegem intotdeauna un bor complexat cu polioli, daca ne dorim o eficienta crescuta a tratamentului foliar.

 

 

Fertilizarea foliara la grau de toamna

 

Fertilizarea foliara, in special in faza de 3-4 frunze, ajuta la completarea nutrientilor deficienti, mai ales in conditii de sol slab aprovizionat, cum este cazul multor ferme din Romania in aceasta toamna, sau cand activitatea radiculara este incetinita de temperaturile reci.

 

 

Nutrienti esentiali pentru grau:

 

Zincul (Zn):

Zincul este esential pentru sinteza proteinelor si a hormonilor de crestere.

Deficienta de zinc este frecventa in solurile cu pH ridicat sau cu continut redus de materie organica. Fertilizarea foliara cu zinc este eficienta in prevenirea carentelor, mai ales in faza initiala de vegetatie.

Aplicarea produsului Basfoliar® Triple Flo (0,5-1 l/ha) corecteaza rapid deficientele de zinc, mangan si cupru, micronutrienti critici pentru sinteza enzimelor si fotosinteza.

 

Magneziul (Mg):

Magneziul este componentul central al clorofilei si este de nelipsit in fotosinteza.

Carentele de magneziu pot aparea in toamnele umede sau in solurile nisipoase.

O aplicare de Basfoliar® 36 Extra (3-5 l/ha) asigura un aport optim de magneziu, azot si alte microelemente, toate fiind importante pentru activitatea fotosintetica.

 

Cuprul (Cu):

Cuprul influenteaza metabolismul carbohidratilor si sinteza ligninei, intarind structura mecanica a plantelor.

Deficienta de cupru la grau duce la frunze tinere palide si tulpini slabe. Fertilizarea foliara cu cupru corecteaza aceste probleme, mai ales pe solurile cu continut scazut de materie organica.

Carenta de cupru la grau

 

Produsul Basfoliar® Triple flo contine pe langa Zinc 33%,  Mangan 22% si 9% Cupru.

 

 

Eficienta fertilizarii foliare. Factori critici de avut in vedere

 

Studiile arata ca fertilizarea foliara de toamna poate creste productiile cu pana la 15-20%, in functie de conditiile specifice de sol si clima (Römheld & El-Fouly, 2002). Eficienta acestei metode este influentata de:

 

Formularea produsului

Suspensiile concentrate cu micronutrienti chelatati sunt mai eficiente, asigurand o absorbtie rapida si o disponibilitate prelungita.

Va reamintesc faptul ca produsul Basfoliar® Triple flo este o suspensie concentrata, lucru care ne aduce mari avantaje, dar trebuie sa luam in calcul si potentialul dezavantaj, si anume acela ca produsul se dizolva putin mai greu.

Un litru de Basfoliar Triple flo cantareste cam 1,8 kg – o asigurare in plus pentru fermieri ca vor achizitiona nutrienti esentiali pentru plante, si nu “apa de ploaie”,  asa cum se mai obisnuieste sa se spuna in acest domeniu.

 

Momentul aplicarii

Fertilizarile foliare efectuate in momentele cu temperaturi moderate si umiditate crescuta sunt mai eficiente, deoarece stomatele sunt mai deschise si penetrarea foliara este imbunatatita.

Nu vom aplica fertilizantii foliari sau alte tratamente foliare daca avem temperaturi sub 10 grade Celsius.

 

Chelatarea. Cat de importanta e si de ce avem nutrientii chelatati?

Chelatarea se refera la procesul prin care anumite substante chimice (numite agenti chelatori) se leaga de ioni metalici, formand complexe stabile.

Aceasta tehnica este deosebit de utila in conditiile noastre de lucru, deoarece ajuta la imbunatatirea absorbtiei micronutrientilor esentiali, cum ar fi fierul, zincul si manganul, s.a. pentru plante.

 

  • Disponibilitate sporita a nutrientilor: Prin formarea complexelor stabile, chelatarea previne precipitarea si faciliteaza absorbtia micronutirientilor de catre plante.

 

  • Eficienta in aplicare: Fertilizatorii chelati pot fi aplicati foliar, oferind un mod rapid si eficient de corectare a deficiențelor nutritive, mai ales in stadiile critice de dezvoltare a plantelor. Acestea pot fi absorbite rapid prin frunze, ceea ce permite plantei sa beneficieze imediat de nutrienti.

 

  • Reducerea Toxicitatii: Chelatarea ajuta la reducerea toxicitatii anumitor metale grele, protejand astfel plantele si imbunatatind sanatatea generala a culturilor.

 

 

Concluzii

Fertilizarea foliara de toamna este o practica agronomica dedicata fermierilor care vor sa obtina productii ridicate si de calitate, esentiala pentru maximizarea potentialului productiv al geneticii de rapita si grau.

Aplicarea corecta si la timp a nutrientilor esentiali prin metode foliare corecteaza rapid deficientele nutritionale, optimizeaza dezvoltarea radacinilor si imbunatateste rezistenta plantelor la stresul biotic si abiotic.

 

Reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastra va poate oferi consultanta de specialitate. Contactati echipa aici>>

Daca v-a placut acest articol, va invitam sa va abonati la newsletter-ul NATUREVO pentru a fi la curent cu temele pe care le abordam. Trimitem saptamanal articole, sfaturi si solutii la provocarile din agricultura de astazi.

Va asteptam in comunitatea NATUREVO si pe Facebook, Instagram, Youtube si TikTok! Cultivati mai inteligent si mai profitabil!

 

ing. Mihaela Radu,

director Marketing NATUREVO

21.10.2024

Distribuie pe: