Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Germinația semințelor în sistemele Minimum și No-till

De ce trebuie stimulată germinația semintelor și aparatul radicular în sistemele Minimum și No-till

Sistemul no-till a câștigat tot mai mult teren în ultimul timp în România si asta datorită beneficiilor sale asupra sănătății solului și eficienței economice, atat de importante in conditiile in care ne confruntam cu schimbari climatice agresive.

De 5 ani, deficitul de apă din zona de sud a României supune fermierii la noi abordări privind lucrarea terenului (mai conservative, mai puține, fără a deranja solul) pentru a conserva cantitatea redusă de apă din precipitații. Noul standard de precipitații în zona de sud și est se pare că este de 200 – 400 mm pe an, cu distribuire neuniformă și temperaturi ridicate extreme.

 

Cum cultivăm terenul în aceste condiții?

Tranziția către minimum, respectiv no-till, este dureroasă pentru fermieri în primii 3-4 ani din cauza producțiilor mai mici. Se pot obține rezultate bune dacă reușim să implementăm câteva practici importante pentru buna dezvoltare a plantelor, astfel încât să se obțină producții cât mai ridicate din primul an.

 

Câteva aspecte generale:

 

  1. Minimum-till, no-till și fertilizarea solului

În agricultura tradițională, lucrările intensive de prelucrare a solului pot duce la compactarea acestuia, distrugerea structurii și blocajul sau pierderea nutrienților. No-till (fără lucrări de prelucrare a solului) sau minimum-till rezolvă aceste probleme prin minimizarea perturbărilor solului, păstrând, în același timp, materia organică și microorganismele benefice în straturile superioare ale solului.

In sistemul minimum-till si no-till este recomandat să se aplice îngrășăminte de sol cu eliberare controlată, de exemplu NovaTec® Classic si altele, pentru a se asigura o nutriție echilibrată pe toata perioada de vegetație. Dacă vorbim de structurarea solului, este recomandată aplicarea a 300 – 500 kg/ha Omya Calciprill® – carbonat de calciu micronizat și granulat. Acest produs va îmbunătăți semnificativ structura solului și va susține viața microbiană. De asemenea, se mărește capacitatea de reținere a apei.

 

  1. Germinația semințelor în sistemele minimum și no-till și aparatul radicular

Pentru a asigura o cultură sănătoasă și productivă în sistemul no-till sau minimum-till, stimularea germinației semințelor și a unui aparat radicular puternic sunt foarte importante.

Germinația semințelor reprezintă primul pas în procesul de creștere a plantelor și influențează în mod direct producția. În același timp, un aparat radicular robust și sănătos este important pentru absorbția selectivă a nutrienților și a apei din sol, ceea ce contribuie la rezistența plantelor la stresul hidric și la boli.

Un alt aspect important privind dezvoltarea aparatului radicular este că acesta influențează fertilitatea solului, o mai bună structurare, previne eroziunea solului, dezvoltă micoriza, iar spațiile create de rădăcini ajută la infiltarea și reținerea apei.

 

Pachetul de stimulare a germinației și a aparatului radicular

Pentru a sprijini fermierii în obținerea unor rădăcini puternice și a unei germinații eficiente în sistemul no-till/minimum-till, utilizarea unui pachet specializat de stimulare poate face diferența.

Pachetul recomandat de NATUREVO pentru cerealele de toamnă include:

 

  • Kerafol (1 litru/tonă): O formulă specială de aminoacizi esențiali, polipeptide și potasiu, concepută pentru a îmbunătăți germinația, răsărirea și dezvoltarea plantelor;
  • Rootip Basic (1 litru/tonă): Stimulează dezvoltarea și creșterea rădăcinilor, sporind capacitatea plantelor de a absorbi nutrienții;
  • ArgintEVO (150 ml/tonă): Contribuie la rezistența plantelor la stresul biotic și abiotic, stimulând imunitatea și diminuând major procesele oxidative.

 

Aceste produse nu numai că îmbunătățesc germinația, dar și sporesc adaptabilitatea plantelor la diverse condiții de mediu. Vom avea cu 10- 20% mai multe plante răsărite.

Pentru fermierii care doresc tratarea semintelor cu un singur produs pentru stimularea germinatiei, recomadarea noastra este Basfoliar® Kelp O – in doza de 2 litri la o tona de seminte de cereale paioase.

Basfoliar® Kelp O contine auxine si alți hormoni extrași la rece din Ecklonia maxima, cu un conținut standardizat de auxine de 11 mg/L.

Pe lângă conținutul în hormoni, Basfoliar® Kelp O conține și o seamă de elemente nutritive în forme direct asimilabile.

 

Beneficii suplimentare ale stimulării germinației în sistemul de cultură Minimum și No-till

În afara beneficiilor directe pentru culturile agricole, stimularea germinației și dezvoltarea unui aparat radicular puternic în sistemul minimum/no-till contribuie și la protejarea solului. Reducerea eroziunii solului și conservarea apei sunt alte avantaje majore ale acestor sisteme agricole, care devin tot mai relevante în contextul schimbărilor climatice.

 

În concluzie

Fertilizarea solului cu îngrășăminte cu eliberare controlată, stimularea germinației și aparatului radicular sunt piloni fundamentali ai succesului în agricultura modernă, în special în sistemele minimum și no-till.

Utilizarea unor produse de calitate pentru stimularea germinatiei si aparatului radicular asigura o cultură uniforma si, totodata, ajuta plantele sa treaca peste stresul din primele faze de vegatatie.

Încurajăm fermierii care lucrează solul în sistem minimum sau no-till, dar și pe cei care fac agricultură clasică, să ia în considerare aceste tehnici avansate pentru a asigura o producție agricolă durabilă.

 

 

 

ing. Mihaela Radu

Director Marketing NATUREVO

22.07.2024

Distribuie pe: