De aici incepe sanatatea solului
S-a vorbit si s-a scris mult despre sanatatea solului, dar ce inseamna cu adevarat si ce diferenta face pentru productivitatea…
Fertilizarea optimă a culturii de rapita este esențială pentru realizarea cerințelor cantitative și calitative de productie, fapt care conduce la obtinerea unui randament economic maxim.
Excesul de azot poate reduce greutatea specifică a boabelor, implicit MH, și poate întârzia maturarea, ceea ce face dificil recoltatul din cauza tulpinilor verzi inca prezente pe teren. In plus, sensibilizeaza plantele la boli: putregai alb, putregai cenusiu , alternarioza, fainare etc, dar si la daunatori: afide, pureci, viespe etc.
De asemenea, excesul de azot blocheaza si asimilatia altor macro si microelemente din cauza antagonismelor cu acestea, in special K, B, Cu, Mg, Ca. Aceste antagonisme pot cauza dezechilibre majore de nutritie si aparitia unor boli fiziologice (necroze, putregaiuri etc.) cu consecinte deosebit de grave asupra cantitatii productiei de rapita.
Un bun management al nutritiei face, in schimb, mult bine mediului inconjurator. Excesul de azot este nociv, deoarece prin nitrificare se accelereaza spalarea acestuia in adancime, în apele subterane, sub forma de nitriti si nitrati sau, dimpotriva, prin denitrificare sunt sporite emisiile de amoniac si protoxid de azot in atmosfera – gaze cu efect de seră. Asadar, o fertilizare corecta si echilibrata reprezintă si un mijloc eficient și practic de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Scopul nostru este optimizarea managementului nutritiei in culturile agricole. Aceast lucru inseamna armonizarea dozelor de ingrasaminte aduse culturilor prin fertilizare, cu cererea acestora si corelarea cu fenofazele de dezvoltare a culturii. Cantitatea de nutrienti ceruta de cultură este determinată de fenofaza de creștere a culturilor, dar si de conditiile externe.
Aprovizionarea cu elemente nutritive este influențata de tehnologiile curente de cultivare: managementul culturii, lucrarile solului, fertilizarea, cultura premergatoare (grau, orz, porumb etc.), varietatea cultivata (hibridul, soiul etc.), data semanatului si, mai ales, de conditiile pedo-climatice (solul, microclimatul, cantitatea de apa libera din sol etc.).
Aprovizionarea cu azot pentru cultura rapitei provine in cea mai mare parte de la îngrășămintele chimice aplicate, dar și din mineralizarea resturilor culturii anterioare. Mineralizarea este procesul de eliberarea a azotului in sol de catre microorganismele existente in situ (nitrosomonas, nitrobacter etc.).
Optimizarea dozei de azot din îngrășământ aplicat la o cultura de rapita variază in functie de zona de cultura si sol, de cererea de azot a culturilor precedente, dar și de regimul pluviometric. Azotul organic nu este ușor disponibil pentru cultura de rapita. Numai o parte din azotul organic este transformat în forme disponibile de azot prin mineralizare, insa cea mai mare parte se volatilizeaza sub forma de amoniac in atmosfera.
Asadar, sursa principala de nutrienti este ingrasamantul chimic aplicat culturii. Alegerea tipului de ingrasamant este esentiala in echilibrarea si uniformizarea consumului de azot, dar si pentru deblocarea resurselor de elemente din sol din zona rizosferei.
In acest scop, Naturevo a introdus pe piata din Romania una din cele mai performante forme de ingrasamant solid granulat cu aplicare la sol – NovaTec Classic.
Este o forma de ingrasamant solid, granulat, care contine macro si microelemente in proportii echilibrate si cu inhibitor de nitrificare (DMPP), fapt ce conduce la o eliberare controlata a azotului pe o perioada indelungata de timp, care poate ajunge pana la 120 zile, permitand eliberarea fosforului si altor oligo si microelemente strict necesare unui metabolism corespunzator al plantelor.
In consecinta, plantele beneficiaza de o nutritie echilibrata cu macro si microelemente, acestea fiind disponibile plantelor in momentele critice de crestere vegetativa in toamna si primavara, dar si in etapa generativa.
Inhibitorul de nitrificare este cheia unei nutritii echilibrate in culturile agricole. Modul de actiune prin inhibarea dezvoltarii populatiilor de bacterii nitrificatoare din sol (nitrosomonas) si stimularea in acest fel a celor fixatoare in forma amidica si amoniacala, face ca in sol sa se mobilizeze inclusiv formele de azot organic existente in situ, nemaifiind necesar un aport suplimentar de azot.
Prin adaugarea inhibitorului de nitrificare in NovaTec Classic, cele doua forme de azot nitric si amoniacal din compozitie sunt puse la dispozitia plantei treptat si continuu, plantele putand dispune de maximul de elemente exact atunci cand au nevoie de ele. Mai mult decat atat, prezenta formelor usor asimilabile de fosfor, potasiu, dar si de microelemente, conduc la echilibrarea nutritiei in fazele critice de la inceputul vegetatiei sau in conditii de stres.
In plus, prezenta inhibitorului de nitrificare din NovaTec Classic reduce pH-ul din zona rizosferei, fapt care duce la marirea absorbtiei macro si microelementelor prin sistemul radicular de 3 pana la 5 ori.
In aceeasi masura, inhibitorul de nitrificare fixeaza azotul in forme mai greu solubile in sol si, astfel, se reduce levigarea acestuia in adancime in apele freatice, reducand, totodata, si prezenta nitritilor in sol.
In concluzie, folosind NovaTec Classic aveti numai avantaje: