Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Semanatul corect al orzului de toamna. Cum stabilim norma de semanat

Semanatul corect al orzului de toamna este un pas important pentru a obtine o cultura productiva si sanatoasa.

Perioada optima pentru semanatul orzului de toamna este cuprinsa intre 20 septembrie si 10 octombrie. Acest interval este ideal pentru a asigura o dezvoltare adecvata a plantelor pana la venirea iernii.

Daca semanatul se face prea devreme sau prea tarziu, exista riscul ca plantele sa fie afectate, la fel cum se intampla si in cazul graului: rarirea plantelor pe parcursul vegetatiei de toamna si o criptovegetatie la iesirea din iarna.

 

 

Stabilirea densitatii optime si norma de semanat

 

Pentru o dezvoltare corespunzatoare a culturii, este necesara stabilirea unei densitati optime de 300-320 boabe germinabile/m², ceea ce ar trebui sa genereze 600-800 de spice recoltabile/m². Aceasta se traduce printr-o cantitate de seminte cuprinsa intre 176 si 220 kg/ha, in functie de masa a 1000 de boabe (MMB), care ar trebui sa fie intre 47 si 51 grame.

In toamnele secetoase, cand cantitatea de apa din stratul de 0-10 cm este insuficienta, semanatul poate fi amanat pana in perioada 15-20 octombrie. In acest caz, densitatea se mareste cu 15-25%, adica se adauga un supliment de 60 – 100 de seminte germinabile/m². Astfel, semintele ajung sa intre in iarna neinfratite, dar aceasta masura contribuie la imbunatatirea dezvoltarii ulterioare.

 

 

Detalii tehnice privind semanatul orzului de toamna

 

Semanatul orzului de toamna se realizeaza cu aceleasi echipamente folosite pentru semanatul graului, iar distanta intre randuri trebuie sa fie de 12,5-15 cm, in functie de tipul de sol si de conditiile de umiditate. Adancimea de incorporare a semintelor variaza, de asemenea, in functie de textura solului.

La fel ca si in cazul graului, orzul de toamna are nevoie de lucrari de ingrijire similare pentru a asigura o recolta bogata si de calitate.

 

 

Calculul normei de semanat

 

Norma de semanat este un factor esential pentru obtinerea unei productii ridicate. Aceasta se stabileste in functie de desimea plantelor, masa a 1000 de boabe si puritatea semintelor, dupa urmatoarea formula:

 

Ns(kg/ha)=D×MMB/Su×100

Unde:

  • Ns = cantitatea de samanta/ha exprimata in kg
  • D = desimea plantelor (b.g./m²)
  • MMB = masa a 1000 de boabe (grame)
  • Su = samanta utila

 

Pentru a calcula samanta utila, formula este:

 

Su = P×G/100

Unde:

  • P = puritatea exprimata in procente
  • G = germinatia exprimata in procente

 

 

Exemplu practic

 

Pentru o densitate de 380 boabe germinabile/m², o masa a 1000 de boabe de 45 grame, o puritate de 99% si o germinatie de 97%, norma de semanat va fi:

 

Ns=380×45 / 99×97 ×100 = 178.07kg/ha

 

Acesti parametri, cum ar fi puritatea, germinatia si masa a 1000 de boabe, sunt tipariti pe eticheta oficiala a fiecarui sac de seminte si in buletinul oficial de analiza.

 

 

Solutii pentru imbunatatirea germinatiei

 

Pentru a obtine o germinatie corespunzatoare, chiar si in conditii de stres hidric si termic, este necesar sa tratati semintele cu produse precum Kerafol  (1 l/to) – aminoacizi esentiali complet asimilabili, Rootip Basic (1 l/to) – biostimulator pentru inradacinare puternica si ArgintEvo (125 ml/to) – nanotehnologie pe baza de argint coloidal, in combinatie cu un insecticid si un fungicid.

 

 

Beneficiile tratamentului de stimulare a germinatiei

 

Pachetul acesta format din Kerafol, Rootip Basic si ArgintEvo ofera multiple avantaje pentru o cultura sanatoasa si viguroasa:

 

  • Stimularea germinatiei semintelor, chiar si in conditii de stres;
  • Echilibrarea consumului energetic si oferirea unei vigori sporite plantelor in primele faze de vegetatie, atunci cand este cel mai important pentru ca acestea sa se dezvolte rapid;
  • Contributia la formarea unui aparat radicular puternic pentru absorbtia nutrientilor necesari dezvoltarii plantelor;
  • Imbunatatirea fotosintezei si a absorbtiei radiculare.

 

 

Pentru sfaturi personalizate si solutii adaptate conditiilor specifice fermei dumneavoastra, echipa NATUREVO va sta la dispozitie!

 

 

Ionut Balan,

manager tehnic regional Moldova, Muntenia Nord

 

17.09.2024

Distribuie pe: