Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Zincul la culturile de toamna. Cum influenteaza dezvoltarea plantelor

Zincul (Zn) este unul dintre cele mai importante microelemente pentru plante, avand un rol critic in numeroase procese fiziologice.

Este recunoscut drept singurul metal care este parte integranta din toate cele sase clase de enzime din plante, fiind astfel implicat in metabolismul plantelor si functionarea optima a acestuia.

 

Zincul pentru metabolismul plantelor

Zincul joaca un rol central in sinteza clorofilei, un proces crucial pentru fotosinteza si, implicit, pentru productia de energie necesara cresterii si dezvoltarii plantelor.

In absenta unei cantitati suficiente de zinc, se pot observa simptome de cloroza, incetinirea cresterii si o reducere a productiei de biomasa.

Microelementul Zinc este esential si in sinteza acizilor nucleici, in diviziunea celulara si in sinteza proteinelor, contribuind astfel la cresterea normala a plantei.

 

Zincul si eficienta utilizarii apei

Zincul contribuie la eficientizarea utilizarii apei in planta si la cresterea rezistentei acesteia la seceta.

Unul dintre mecanismele prin care zincul protejeaza planta este prin neutralizarea radicalilor liberi de oxigen, care pot distruge cloroplastele si afecta fotosinteza. Astfel, zincul functioneaza ca un detoxifiant pentru plante, asigurand o utilizare mai eficienta a apei, un aspect esential in perioadele de seceta si in conditii de radiatie solara intensa.

 

Deficienta de zinc

La nivel global, aproximativ 49% din solurile agricole sunt afectate de deficienta de zinc.

In Romania, analizele solurilor arata ca nivelurile de zinc sunt foarte scazute, ceea ce impune corectarea acestor deficiente. Aplicarea zincului prin tratamente foliare sau prin fertilizanti pe baza de zinc poate ajuta la restabilirea echilibrului nutritiv in sol si la obtinerea unor culturi mai sanatoase si productive.

Plantele care provin din seminte tratate cu zinc germineaza mai rapid si au o crestere mai robusta decat cele provenite din seminte netratate sau cu concentratii mici de zinc.

In special la culturile de grau, aplicarea zincului in fazele incipiente de dezvoltare poate imbunatati semnificativ productia prin optimizarea sanatatii plantelor si prin cresterea rezistentei la stresul abiotic, cum ar fi seceta sau radiatia solara excesiva.

 

Zincul la cerealele paioase

La cerealele paioase zincul are un rol deosebit de important in procesul de germinare.

O concentratie optima de zinc aplicata la tratamentul semintelor sau odata cu fertilizantii asigura o crestere rapida si viguroasa a plantelor, iar tratamentele pe baza de zinc aplicate in toamna, atat la nivelul solului, cat si foliar, imbunatatesc nutritia si, ulterior, viabilitatea polenului, reducand sterilitatea spiculetelor.

 

Zincul la rapita

Zincul este important nu doar pentru cerealele paioase, ci si pentru culturile de rapita, unde contribuie la cresterea si dezvoltarea radacinilor in toamna.

Importanta aplicarilor de zinc creste odata cu cresterea pH-ului (alcalin), disponibilitatea acestui element scazand drastic odata cu cresterea pH-ului.

O absorbtie normala de zinc la rapita duce la o crestere exploziva in toamna, mai ales in situatii nefavorabile de clima de dinainte de semanat, dupa semanat si pana la intrarea in iarna.

 

Polyactiv Zn, un fertilizant bogat in zinc din sulfat de zinc, mai usor de absorbit de plante

Fertilizantul Polyactiv Zn serveste ca activator enzimatic pentru sinteza aminoacizilor si proteinelor. Corecteaza rapid deficientele de zinc si asigura o distributie sistemica eficienta a zincului catre toate organele plantelor.

Produsul detine certificare ecologica si este recomandat a se aplica in doza de 3,5 l/ha.

 

Basfoliar® Triple flo, cu o concentratie ridicata de zinc

Este un mix foliar sub forma de suspensie concentrata, cu o concentratie ridicata de zinc, mangan si cupru care corecteaza carentele si stimuleaza plantele pentru obtinerea unor productii mai mari.

La culturile de toamna, poate fi aplicata o doza de 0,5 – 1 l/ha, incepand cu stadiul de 4-5 frunze.

 

Important de retinut

Zincul este un microelement esential pentru sanatatea generala a plantelor, avand un rol critic in metabolismul acestora si in asigurarea unei dezvoltari armonioase.

Deficientele de zinc pot afecta grav productivitatea culturilor, insa aceste probleme pot fi remediate prin aplicarea corecta a fertilizantilor pe baza de zinc, atat la nivelul solului cat si prin tratamente foliare.

Printr-o fertilizare adecvata cu zinc, fermierii pot obtine culturi mai sanatoase, mai rezistente la stresul abiotic si mai productive.

 

 

George Voicu,

manager tehnic Dobrogea, Muntenia Sud

03.10.2024

Distribuie pe: